De bewoners

Wit pareltje ook haalbaar voor jong gezin

De Winterswijkse architect René Scholten laat zijn handtekening achter op Landgoed Eelink. Twee huizen van zijn hand zijn er al gebouwd en aan de derde wordt gewerkt. Drie witte pareltjes die zijn vakmanschap op de kaart zetten.

De eerste woning die hij heeft ontworpen was die voor een jong gezin. ,,Ze zochten een ruime kavel op een rustige plek, net buiten het dorp en toch ook weer dichtbij. Dat is de strekking van het verhaal”, zegt René Scholten. ,,Daarom zijn we op die plek op Landgoed Eelink terecht gekomen.”

De familie woont er inmiddels naar volle tevredenheid. Met een trampoline in de mooi aangelegde tuin en genietend van het wijdse uitzicht. ,,Deze buurt is niet alleen voor ouderen”, zegt Scholten. ,,Zo’n ruime kavel is misschien niet haalbaar voor alle jonge gezinnen, maar dankzij het nodige gepuzzel heb ik deze woning scherp weggezet. Het was juist de kunst om het project haalbaar te maken. Het huis is eenvoudig van opzet, met bijvoorbeeld aluminium kozijnen en bakstenen aan de onderkant. De vorm is vrij eenvoudig te bouwen, zodat we bij de afwerking iets meer konden doen.”

De rieten kap maakt het plaatje af. ,,Dat is lastig in het buitengebied van Winterswijk”, reageert Scholten. ,,Een rieten kap is in Winterswijk niet streekeigen. In het beeldkwaliteitsplan van Winterswijk worden eigenlijk alleen dakpannen en bakstenen geapprecieerd. Maar hier is architectuur met strakke blokken wel toegestaan en een rieten kap ook.”

De opdrachten op Landgoed Eelink vormden voor de architect een leuke uitdaging, want ook Scholten vindt het een prachtige plek om te wonen: ,,Vooral de het park achter de woningen maakt het plan uniek. Dat is een park waar nooit wordt gebouwd. En dan zó dicht bij het dorp, dat kom je nergens tegen.”

 

 

Bejaardenhuis? Huis bouwen op Landgoed Eelink!

Ze kijken nu al uit naar kerstmis. Roel (72) en Lidy (70) Hilbink hopen de kerstboom namelijk op te kunnen tuigen in hun nieuwe woning op Landgoed Eelink. Ze hebben de woonwijk aan de rand van Winterswijk verkozen boven hun geboortegrond in Twente om hun witte huis met rieten kap te laten bouwen.

Roel Hilbink maakt er zelf een grap over. ,,Op mijn leeftijd had ik naar het bejaardenhuis gemoeten, in plaats daarvan gaan we bouwen”, zegt hij lachend. De voormalige directeur van hotel Frerikshof en zijn vrouw Lidy konden na de verkoop van boerderij ‘Toebes’ in Kotten geen geschikt, bestaand huis vinden in Winterswijk, waarna hun oog viel op nieuwbouw op Landgoed Eelink.

,,Er waren wel plekken die ons aanstonden, maar bij het ene huis moest dit gebeuren en bij het andere dat. Dan kwam je aan een bedrag waarvoor je misschien ook wel een eigen huis zou kunnen kopen op Landgoed Eelink nu de kavels daar kleiner waren geworden”, vertelt Roel Hilbink.

Ze zitten namelijk niet te wachten op zo’n grote tuin als in Kotten. ,,We wilden het netjes houden en werden een slaaf van de tuin”, zegt Lidy Hilbink. Haar man knikt instemmend: ,,We hadden daar 1 hectare grond, de tuin werd te groot, het onderhoud werd een verplichting. Het was net als bij een boot: het was meer schilderen dan varen.”

Hij werd ernstig ziek en dat gaf de doorslag. Roel Hilbink krabbelde op na twee operaties en ze vertrokken met pijn in het hart uit Kotten. ,,Ik hield van Kotten en de mensen daar. Het was een heel mooi plekje en de verjaardagen met de mansleu met beugelflessen, worst en kaas waren geweldig”, vertelt Roel Hilbink. Zijn vrouw bewaart goede herinneringen aan de sten die ze van de buren kreeg in periode dat hij ziek was: ,,Ze hebben me overal mee geholpen toen Roel ziek was. Die naoberplicht, die voelen ze daar echt nog.”

Een telefoontje naar Henri Hegeman van bouwbedrijf WBC/Bussman zorgde voor nieuw elan bij het echtpaar Hilbink. ,,Henri was gelijk enthousiast. We hadden in Twente gekeken en hadden daar een soortgelijk huis gezien. Henri belde met de architect en een kwartier later zat René Scholten al aan tafel”, vertelt Roel Hilbink. Lidy Hilbink lacht: ,,Dat ging in een tempo! Help!”

Ze wilden alle vertrekken op de begane grond, maar ontkwamen niet aan een verdieping. Roel Hilbink: ,,Op dit deel van Landgoed Eelink mogen geen bungalows, er moet een kap op. Toen hebben we voor een bovenverdieping met slaapkamers en een badkamer gekozen voor het geval de kinderen met kleinkinderen of andere familieleden komen logeren. De tuin wordt onderhoudsarm, zodat we er weinig werk aan hebben.”

De woning wordt naar verwachting half november opgeleverd. ,,Dan moet de schilder er nog in”, zegt Roel Hilbink. ,,Als het goed is kunnen we hier de kerstboom opzetten. We zijn er blij mee.”

 

Héle familie Gussinklo kijkt reikhalzend uit naar huis op Landgoed Eelink

Beide dochters Lotte en Isa lopen al met een meetlint in hun toekomstige slaapkamer om te kijken hoe ze die zullen inrichten. Martijn (46) en Idris (45) Gussinklo bezoeken ook dagelijks de bouw om de vorderingen te aanschouwen: ,,We hebben met Te Selle een superaannemer. Daar zijn we heel tevreden mee.”

Ze verheugen zich op hun toekomstige woonplek, al hadden ze eerst een andere locatie in gedachten. ,,We hadden, onder voorbehoud van het verkrijgen van een bouwvergunning, al grond gekocht op de hoek van de Troelstrastraat en de Burgemeester van Nispenstraat. Daar kregen we echter geen bouwvergunning en toen zijn we hier gaan kijken”, zegt Martijn Gussinklo.

Dat gebeurde pas na het bestuderen van de locatie op Google Maps, zegt hij. ,,We woonden op de Rikker en Idris wilde graag dichter bij het dorp wonen. Ik heb het uitgerekend qua afstand en beide locaties zijn op 1,7 kilometer van de kerk.”

Inmiddels zijn ze dolblij dat de bouw op de andere locatie niet is doorgegaan. ,,We zitten hier supervrij en dicht bij het bos”, verklaart Martijn Gussinklo. ,,We hebben ook nog op plan Morgenzon gekeken, maar daar zijn de kavels veel kleiner. We zijn hier net zoveel geld kwijt als op de Morgenzon, maar met twee maal zoveel grond. We hebben hier 1400 meter, al waren we met 1000 ook tevreden geweest. Maakt verder niet uit, want er komt toch gras in.”

Ze genieten van de diversiteit aan huizen die er staan op Landgoed Eelink. ,,Ze zijn wit en de stijl is bij elk huis weer anders. Die verschillen zijn mooi”, zegt Martijn Gussinklo. Hij en Idris bouwen op het deel van de verkleinde kavels en lieten zich niet afschrikken door de grandeur van de drie villa’s aan de ‘andere kant’ van Landgoed Eelink. ,,Daar wonen ook hele normale mensen”, zegt Idris. ,,Dat was geen issue”, zo vult Martijn aan. ,,We bouwen voor onszelf en vinden de buurt leuk, maar lopen de deur niet plat bij de buren. Dat hebben we nooit gedaan.”

Er wordt vanaf 18 maart gebouwd en ze hopen de kerstboom op te tuigen in het nieuwe huis. Idris Gussinklo: ,,De kinderen verheugen zich er ook op. Ze meten hun kamer nu al op, zo van: hier de kast en daar het bed.”

Villawijk Landgoed Eelink

Dit betekent bouwen op Landgoed Eelink voor u:

  • Betaalbaar exclusief!
  • Unieke locatie in de natuur
  • Ruimte voor uw stijl en smaak
  • Creatieve vrijheid